Van 18 tot 21 september vinden er in Amsterdam drie presentaties plaats, waarin het boek Lviv, stad van paradoxen centraal staat. De afgelopen twee jaar is hard aan dit project gewerkt. Dolph Kessler als fotograaf, Michiel Driebergen, Kees van Ruyven en Ruud Mey als schrijvers en Herman Zonderland als kaartenmaker.
Opening donderdag 18 september – Foto tentoonstelling in WOW Amsterdam
WOW Amsterdam is een nieuw cultureel platform in Amsterdam (Bos en Lommer) mede geinitieerd door Kees van Ruyven. In het gebouw van de voormalige HTS is een multifunctionele invulling ontwikkeld met broedplaatsen, verblijfsruimten voor getalenteerde kunstenaars, een low budget hotel, een restaurant, een aantal tentoonstellingsruimten en een stadslandbouwtuin. En dat in een sober maar spraakmakend ontwerp.
In één van die tentoonstellingsruimten wordt tot 1 november een expositie gehouden met foto’s van Dolph Kessler over Lviv. De tentoonstelling wordt donderdag 18 september om 17.00 uur geopend door Chris Kijne, journalist bij de VPRO. Na afloop is er een borrel en kan er gegeten worden in het restaurant. Adres: Wiltzanghlaan 60 Amsterdam. zie ook www.wow-amsterdam.nl
Boekpresentatie zaterdag 20 september – Openbare Bibliotheek Amsterdam
Tijdens deze bijeenkomst zal de stad Lviv centraal staan. Maar ongetwijfeld zullen er uitstapjes gemaakt worden naar de actuele situatie in Oekraïne van dat moment. Inloop is vanaf 14.00 uur. Het programma start om 14.30 met enkele korte presentaties die overgaan in een talkshow onder leiding van Felix Rottenberg. Aan deze presentaties en talkshow doen de samenstellers van het boek mee, alsmede Marc Jansen en Heleen Zorgdrager. Marc Jansen is Oekraïne kenner bij uitstek en heeft onlangs het succesvolle boek Grensland gepubliceerd dat uitvoerig de geschiedenis van Oekraïne vertelt. Heleen Zorgdrager is Hoogleraar Systematische Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit van Amsterdam en gast -docent protestantse theologie en oecumenica aan de Oekraïense Katholieke Universiteit van Lviv.
Rond 16.30 uur wordt het boek Lviv, stad van Paradoxen gepresenteerd. Tevens worden dan de eerste exemplaren van de Engelstalige editie van het boek De Joden van Lemberg gepresenteerd. Dit laatste boek is geschreven door Michiel Driebergenen Heleen Zorgdrager en was tot nu toe uitsluitend in het Nederlands beschikbaar. Ook het officiele startsein van de “Vrienden van Lviv” wordt dan verricht (zie onder). Na afloop is er ruimte voor een borrel, een gesprek en mogelijk een diner. Adres: Filmzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, Amsterdam. zie ook www.oba.nl
18 – 21 september – Deelname aan Unseen Photo Fair
Tijdens Unseen, de grote internationale fotomanifestatie in Amsterdam van 18 tot 21 september zal het boek, aan de tafel van Mauritsheech Publishers, gepresenteerd worden op de Unseen book market voor onafhankelijke uitgevers. Adres: terrein van de Westergas fabriek / zuiveringshal.
Openingstijden:
Thursday 12.00 – 20.00
Friday 12.00 – 22.00
Saturday 11.00 – 20.00
Sunday 11.00 – 17.00
zie ook www.unseenamsterdam.com
Achtergrond: Lviv, stad van Paradoxen
Het boek verschaft een impressie over Lviv. Een uitgesproken Midden Europese stad in West Oekraine die vroeger ook Leopolis, Lemberg, Lwów of Lvov heette.
Het is één van de mooiste steden van Europa, maar lag jarenlang verstopt achter het IJzeren Gordijn. Het is een stad waar Hitler en Stalin vrij spel kregen en de Midden-Europese cultuur systematisch is verwoest. De meeste bewoners werden verdreven of vermoord. Toch bleven de gebouwen wonderwel gespaard. Wat doet zo’n verleden van grootse bloei en gruwelijke neergang met een stad, hoe gaan de huidige bewoners met die erfenis om?. Zie ook www.lvivboek.nl
Vrienden van Lviv
Bij de Vrienden van Lviv is iedereen welkom die de stad Lviv een warm hart toedraagt. Het is in de eerste plaats te beschouwen als een netwerk van mensen met een gedeelde belangstelling voor alles wat met Lviv en met de Midden Europese Cultuur te maken heeft en die daarom graag met elkaar informatie en ideeen uitwisselen. Dat zal georganiseerd gaan worden via het internet, bijeenkomsten en excursies. Het streven is ook om in Lviv zelf een plek te maken voor ontmoeting, debat en tijdelijk verblijf. Hiermee wordt beoogd om van Lviv een culturele pleisterplaats te maken voor iedereen die zich betrokken voelt bij de ontwikkeling van Midden Europa. Ben je niet in de gelegenheid je aan te melden tijdens één van de bovengenoemde bijeenkomsten dan kan je ons een mailtje sturen via vriendenvanlviv@gmail.com
In het weekend van 5 / 6 september is de site www.lvivboek.nl online met daarin informatie over het boek Lviv stad van paradoxen.
Voor meer foto’s uit het boek zie ook: www.dolphkessler.nl