Home » Business » 15 Oekraïense prestaties van formaat in 2015

15 Oekraïense prestaties van formaat in 2015

04 januari 2016

23_wide-300x188

 

Positief nieuws, daar houden we van! 15 door/in Oekraïne geleverde prestaties van formaat in 2015, en dan is er natuurlijk nog veel meer op te noemen:

 1. Door invoering van een een pilotproject met een online systeem voor overheidstenders is er in 2015 20 mln. Euro bespaard, 34 000 tenders gehouden voor in totaal 250 mln. Euro.       Dit systeem, Prozora, zal komende jaar in heel Oekraïne ingevoerd worden.
 2. In 2015 is het Oekraïense online educatieplatform Prometheus gelanceerd dat studenten de kans geeft veel opleidingen online, ook internationaal, te volgen.
 3. Met behulp van 290 Amerikaanse instructeurs wordt het Oekraïense leger verder geprofessionaliseerd naar westers voorbeeld.
 4. Het voetbalteam Dnepr uit Dnepropetrovsk stond voor het eerst in de geschiedenis in de finale van de Europa League.
 5. Sinds afgelopen zomer is in 6 grote steden een nieuwe politie patrouille de straat op gegaan. Deze dienst bestaat uit volledig nieuw gerekruteerd personeel, getrained en geselecteerd naar westerse maatstaven. Eind 2016 zal deze politie nieuwe stijl in 26 steden zijn geïntroduceerd en zal de voormalige corrupte militia en verkeerspolitie zijn vervangen.(Misschien kan Nederland iets leren van deze snelheid van hervormen van het politieapparaat?)
 6. De Oekraïense staatsschuld is met 20% verminderd en geherstructureerd.
 7. Sinds 1 oktober 2015 zijn alle Oekraïense kadaster/eigendomsregisters geopend waardoor het aanleveren van allerlei uittreksels en verklaringen door burgers niet langer nodig is. Weer een bron van corruptie minder.
 8. Een marineofficier uit de Krim die na de bezetting door Rusland weigerde zich te laten inlijven bij de Russische marine is als eerste Oekraïense marine officier afgestudeerd aan het Engelse marine opleidingsinstituut voor de Navy Seals.
 9. In Odessa is het eerste burgerservicecentrum geopend waar op één locatie meer dan 60
  verschillende aanvragen en registraties kunnen worden afgehandeld.
 10. Oekraïne is in 1 jaar tijd 13 plaatsen omhoog geschoten in de “Doing Business” rating van de Wereld Bank.
 11. Tijdens de lokale verkiezingen in oktober is een groot deel van de oude politieke garde vervangen door progressieve politici. Ook in verschillende conservatieve Oost Oekraïense regio’s zijn progressieve West Oekraïense kandidaten als winnaar uit de bus gekomen.
 12. Een van Oekraïne’s grootste militaire helden is na 18(!) pogingen bevrijd uit de handen van de door Rusland gesteunde terroristen in Oost Oekraïne. Hij vocht tot aan de laatste dagen in het “Oekraïense Stalingrad”, de belegering van het vliegveld van Donetsk.
 13. Op 10 december heeft het Oekraïense parlement de wet aangenomen die een nieuw tijdperk inluidt voor de rekrutering binnen het ambtenarenapparaat. Van nu af aan zijn alle vacatures alleen te vullen door middel van verplichte open sollicitatieprocedures.
 14. Op 18 december is bekend geworden dat in de loop van 2016 de visumplicht voor Oekraïne door Europa hoogstwaarschijnlijk zal worden afgeschaft.
 15. Het Oekraïense gevoel van nationale eenheid heeft de laatste 2 jaar een enorme boost gekregen.Volgens een recent onderzoek van GFK is 81% van de bevolking er trots op Oekraïner te zijn.

Een stevige basis voor nog meer positieve ontwikkelingen de komende jaren!
met dank aan : Bron: Nieuwe tijd (Oekraïens)

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...