Home » Evenement » Expert meeting over de kansen voor Nederlandse ondernemers in de bio-energie sector in Oekraïne

Expert meeting over de kansen voor Nederlandse ondernemers in de bio-energie sector in Oekraïne

De economie van Oekraïne trekt weer aan en het nationaal beleid, gesterkt door (financiële) instrumenten vanuit de EU en investeringen vanuit de VS en China, is gericht op het verduurzamen van de energiesector. De import van gas voor energieopwekking moet plaatsmaken voor bio-energie. Vanwege de grote beschikbaarheid van biomassa zijn er kansen voor diverse technologische concepten zoals; anaerobe vergisting, verbranding, vergassing, biodiesel, biogas, kookgas, co-firing, bio-energie pellets, etc.

De huidige energiesector in Oekraïne is voor circa 40 procent gebaseerd op import van gas uit Rusland. Slechts 2 procent van de energieopwekking komt uit gebruik van hernieuwbare bronnen en het streven is dat dit tot 20 procent is verhoogd in 2020 .
Investeerders en projectontwikkelaars uit o.a. China (China National Building Materials Group) en de VS ( Briggs Capital uit Massachusetts) zijn reeds volop bezig om projecten te initiëren, die goed gebruik kunnen maken van Nederlandse expertise. Ook vanuit Nederland (o.a. RVO) zijn reeds initiatieven genomen om de perspectieven voor ondernemend Nederland in Oekraïne inzichtelijk te maken.
Het doel van deze expert meeting is om de kansen voor Nederlandse ondernemers in de bio-energie sector in Oekraïne verder te concretiseren vanuit het perspetief en het kader van Nederlandse ondernemers. Het streven is om een projectgroep te vormen en een “Country program” te ontwikkelen met een serie van activiteiten, gebaseerd op co-entrepreneurship en het delen van ervaringen en resultaten.
Doelgroep:

• Nederlandse ondernemers in de bio-energie en gerelateerde sectoren
• Kennisinstellingen actief in de bio-energiesector
• Consultants

Voorlopig programma:
14.30 – 15.00
Registratie/ koffie
15.00 – 15.10
Opening door Steven Duyverman, Manager Emerging Markets Fund (FOM) – FMO en bestuurslid Nederlands-Oekraïns Centrum voor Handelsbevordering (NOCH)
15.10 – 15.25:
Dewanand Mahadew, Manager Knowledge Management NCH
Dewanand Mahadew gaat in op het concept van het “Country program” en hoe dit concept als vehikel kan worden gebruikt om de kansen voor ondernemend Nederland te vergroten en te optimaliseren.
15:25 – 15. 50
Evert Jan Krajenbrink, Hoofd economische en landbouw afdeling – Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Kiev
Evert-Jan Krajenbrink zal ingaan op de verbeteringen van het ondernemersklimaat en belangrijke factoren voor toekomstige economische groei. Hoe afhankelijk is Oekraïne economisch nog van de Russische Federatie? Wat is het effect van het vrijhandelsverdrag met de EU? Wat is de hervormingsagenda? En hoe verhoudt dit zich tot de kansen voor ondernemend Nederland in de energie sector?
15:50 – 16.20
Wolter Elberson, onderzoeker bij Food en Biobased Research van Wageningen UR
Wolter Elberson heeft sinds 2008 onderzoek gedaan in Oekraïne naar biomassa en biobased economy en energieteelt. Daar heeft hij o.a. de kansen voor Nederlandse bedrijven in kaart gebracht, biomassa productie systemen ontwikkeld en gewerkt aan biomassagewassen. Hij zal ingaan op de biomassabeschikbaarheid in Oekraïne en de toepassingen nu en in de toekomst.
16:20 – 16:50
Willy Bijen, Kara Enery Systems
KARA Energy Systems heeft tot het eind van de jaren 80 zaken gedaan in Rusland en Oekraïne. In 2014 heeft KARA de weg naar Kiev weer geopend en inmiddels bouwt Kara, samen met een Oekraïense partner, een fabriek in Oekraïne. Willy Bijen zal KARA Energy Systems aan u presenteren en de stappen uiteenzetten die hebben geleid tot dit succes.
16.50 – 17.15
Vragen en afsluiting
17.15 – 18.00
Netwerkreceptie

Registratie:
NOCH leden: gratis
Niet leden: € 125,- excl. BTW Inschrijven is verplicht via het NCH extranet: extranet.handelsbevordering.info/login
Let op: als u annuleert na 1 november of u bent niet in staat om dit evenement bij te wonen, zonder voorafgaande kennisgeving, zijn wij verplicht om u de kosten van € 125, – per persoon in rekening te brengen.

Meer Informatie
Voor meer inhoudelijke informatie neemt u contact op met NCH, Anastasia Karnaokov, Area Manager Centraal en Oost- Europa, ( +31 (0) 70 3441588, e: akarnaokov@nchnl.nl).

Voor vragen over de aanmeldprocedure neemt u contact op met NCH, Patty Hilleveld, Project Assistant (+31 (0)70 3441581, philleveld@nchnl.nl).

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...