Home » Evenement » Oekraïne tussen hoop en vrees

Oekraïne tussen hoop en vrees

Wanneer: 18 februari 2015
Locatie: Beatrixgebouw Jaarbeurs, Utrecht
Datum: 18 februari 2015, 20:00-22:00 uur
Toegang: gratis
Meld u hier aan nl.surveymonkey.com/s/oekraine

Wij nodigen u uit voor een debat over de situatie in Oekraïne, waarbij verschillende hoogstaande en inspirerende sprekers aanwezig zullen zijn. Het debat zal plaatsvinden op woensdag 18 februari.

Met Bert Koenders (Minister van Buitenlandse Zaken), Kati Piri (lid van het Europees Parlement voor de PvdA), Tony van der Togt (instituut Clingendael) en de Oekraïense ambassadeur Alexander Horin (ovb.) zullen de sprekersstoel beklimmen en hun mening geven over het akkoord dat is bereikt in Minsk.

Al meer dan een jaar zijn de ogen van de wereld gericht op Oekraïne. Een jaar geleden op 18 februari 2014 brak de meest gewelddadige fase van de protesten op het Maidan in Kiev uit, die een paar dagen later uitmondde in de vlucht van de regering. Een maand later verloor Oekraïne De Krim aan Rusland en brak een lange fase van onrust uit in Oost-Oekraïne. Op 17 juli werd MH17 neergehaald boven Oost-Oekraïne.

In de maanden daarna escaleerde het conflict verder. Rusland moest haar betrokkenheid bekopen met strenge sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ondertussen zijn er meer dan 5000 slachtoffers te betreuren, is de materiële en economische schade immens, is de diplomatieke spanning opgelopen tot het kookpunt en zijn honderdduizenden burgers op de vlucht geslagen.

Op 12 februari werd door de strijdende partijen in de Belarussische hoofdstad Minsk een akkoord gesloten op initiatief van Duitsland en Frankrijk. Hoe ziet dit akkoord er uit en gaat het standhouden? Zal recht worden gedaan aan de slachtoffers van dit conflict? Zal Rusland de grenzen van haar buurland Oekraïne weer gaan respecteren? Wat zijn de grootste risico’s als het Minsk akkoord faalt? Wat betekent dat voor Nederland, de Europese Unie, Rusland en de NAVO? Kortom heel veel vragen.

U kunt u hier aanmelden: nl.surveymonkey.com/s/oekraine

Toegang is gratis!

Deze avond wordt georganiseerd door de PvdA en de Foundation Max van der Stoel (FMS).

unnamed

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...