Home » Humanitaire zaken » De probleem situatie met humanitaire hulp aan Oekraine 2012 en begin 2013

De probleem situatie met humanitaire hulp aan Oekraine 2012 en begin 2013

Oekraïense autoriteiten hebben eigenlijk verboden om humanitaire hulp uit het buitenland te accepteren . Europese humanitaire instellingen  zijn hierover gaan klagen .

Kleding , verstelbare bedden voor patiënten, vrachtwagens en auto’s voor mensen met een handicap … Dit alles ligt niet actief op het douanekantoor van een paar maanden tot een half jaar.  Het ergste van alles is het feit dat er tal van medicijnen en voedsel bij zijn waarvan de houdbaarheid vervalt, ondanks dat liefdadigheidsinstellingen en overigen tevergeefs proberen om hen duidelijke te laten helpen door de douane.

Op een douane-entrepot  liggen oude cadeaus voor weeskinderen  die noodgedwongen een andere bestemming moesten krijgen. Op de grens liggen meer dan vijfhonderd hulpgoederen vast. Dergelijke douane weet niet eens iets over de chaos in het naburige Rusland . Bijvoorbeeld, een douane-expediteur in St. Petersburg  geeft een individuele benadering van het onderwerp, de inklaring van goederen  en het oplossen van problemen.

” We hebben indertijd hulpgoederen die in september en oktober van vorig jaar aangekomen zijn in de  Oekraïne: meubels, kleding, schoenen voor het gemeenschapsleven – .  Het is een project dat we doen als  uitvoering van de gemeenteraad – zegt CEO LMGO ” Gemeenschap van onderlinge hulp ” Oselya ” Olesya Sanok . – We hebben de regels voor Humanitaire Hulp bij Logan toegepast op de Commissie. Zij erkenden de  ladingen van humanitaire hulp  te hebben en het is onder het kabinet van ministers voorgelegd aan de Commissie . Er werd berispt – er werd gevraagd om het gewicht van de lading, niet het volume aan te geven . We hebben dit toegepast en  opnieuw alles  bijgesteld , maar de Commissie heeft geen tijd gehad om het  te overwegen, want de Commissie werd ontbonden in december. Functies van de Commissie zijn aan het ministerie van Sociale Zaken ingediend op 1 februari.   Al die tijd  zijn alle humanitaire goederen bij de douane blijven liggen. Met de hulp van Andrew Garden en People ’s Afgevaardigden van ons zijn we er in geslaagd om de opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken gedaan te krijgen om onze lading van humanitaire hulp erkend te krijgen. Maar onder de nieuwe regels is het niet genoeg.

Het is nu noodzakelijk om van verschillende ministeries goedkeuring  te verkrijgen. Van het ministerie van inkomsten en vergoedingen kregen we te horen dat ” de lading niet voldoet aan de criteria van de mensheid . ”

Olesya Sanok, evenals andere leiders van de gemeenschap, die afhankelijk zijn van humanitaire hulp, is  meer bezorgd over het feit dat de opslag van de goederen bij het douanekantoor makkelijk kan oplopen tot vier maanden. Laten we alles confisqueren ? of moeten we de vergunde opslagplaats langer betalen ? die diensten zijn niet goedkoop . Warehousing kost € 80 per dag.  Waar moeten we het geld vandaan zien te krijgen?  Ons bedrijf heeft een huis om in te verblijven en een auto in eigendom, die voedsel vervoerd. Ik ben bang dat we door de boetes en douaneheffing  het risico lopen om onze woning  te verliezen- zei Olesya Sanok – . ik geloof niet dat dit probleem zich bij toeval heeft voorgedaan en ik heb de indruk dat dit een geplande actie is om de maatschappelijke organisaties te vernietigen en, via hen, het maatschappelijk middenveld ” …….

Het blokkeren van de invoer van humanitaire goederen wordt gebruikt tegen de strijd tegen smokkel.  Vice-premier Sergei Arbuzov zei dat er (onder de noemer  van humanitaire hulp) een heleboel producten zijn die geen verband met humanitaire hulp  hebben. Natuurlijk kan er misbruik zijn, maar dat betekent niet dat een land waar een derde van de bevolking onder de armoedegrens leeft, zonder hulp moet worden gelaten.

Men krijgt de indruk dat de autoriteiten anders proberen om een ​​soort van regelmatige corruptie regeling te vormen, wat er anders  gebeurt, ik kan het niet uitleggen – zei vice – voorzitter van de Vereniging van ” Homeland ” Natalia Yarosh – . We hebben humanitaire hulp ontvangen. Bijna drie maanden geleden is deze kleding, schoenen, speelgoed voor familie -achtige huizen, pleeggezinnen en dit alles voor wezen en kinderen die verstoken zijn van ouderlijke zorg pas aangeleverd.

Nu is het seizoen aan het veranderen, de kinderen zijn uit oude kleding en schoenen gegroeid. Kleinere kinderen kunnen niet de kleding van senioren en ouderen aan.

De houdbaarheid bij het douanekantoor eindigt op 20 april.  Als er niet de juiste documenten zijn wordt  het  in beslag genomen en zullen we een boete moeten betalen van achtduizend hryvnia  en de goederen, het kinderspeelgoed en kleren worden gewoon verbrand  !

Wij spraken met humanitaire hulp uit Zweden.  Gisteren sprak ik met vertegenwoordigers van deze organisatie, die hulp gestuurd hadden.  Zij begrijpen niet hoe dit allemaal zou kunnen zijn en dat de goederen niet kunnen worden verkregen en vroegen zich af  wat er gedaan kan worden op de ambassade; wellicht  een beroep op de Hoge Raad van het het Europees Hof ?  Ze zijn woedend en zij zeggen : . . . “Oekraïne wil toetreding tot de Europese Unie  en je hebt dit soort dingen.  Zelfs in Afrika zelf  is dit alles moeilijk voor te voorstellen. Waar is de menselijkheid ? ”

Natalia Yarosh, die zelf een “grote moeder”  is ( ze hebben thuis een familie –achtige situatie met  kinderen ) zei dat ze zich schaamde voor de situatie . Vooral voor kinderen die geschenken geven. Deze  Zweedse kinderen zijn bereid geweest om zelf  sets  van speelgoed, tandpasta, borstel  en zeep te maken. Deze kinderen verzamelden wat ze konden, maar ze probeerden het  tevergeefs – als gevolg van bureaucratische vertragingen hebben de Oekraïense weeskinderen het niet ontvangen . ” Des te  jammer omdat onze weeskinderen geen giften van hun staat krijgen maar worstelen met humanitaire hulp uit het buitenland, onze regering heeft geen haast om te helpen , ” – zei Natalia Yarosh .

Verontwaardigd over de situatie ook bij de internationale beweging ” Emaus ” . ” De beweging heeft tot doel  het verstrekken van humanitaire hulp aan de verschillende landen op verschillende continenten  en nergens hebben zijn we zulke problemen tegenkomen zoals in Oekraïne” , – zei de vertegenwoordiger van de beweging ” Emaus ” Herbert Bitter .

En in de tussentijd …

Verenigde  humanitaire hulp NGO’s hebben zich gewend tot de president van Oekraïne en verzocht alles te herzien. Een van de NGO’s uit Nederland verwacht problemen met snoep en andere producten voor kinderen . Omdat de lading niet werd ontruimd  begonnen de  producten te verzuren. Daarna hebben NGO’s besloten om de bestemming te wijzigen. In oktober 2012 zaten  519 ladingen ” vast ” Dit had niet gehoeven  – zei MP Michael Hop .

Noot steller : Het stuk is overgenomen uit een artikel dat door een ontvangende organisatie in de Oekraïne is aangeleverd en schetst de problemen uit genoemde periode. Door vereende krachten van hulporganisaties begint het er nu op te lijken dat er enige verbetering mogelijk is, MAAR : we zijn er nog lang niet !

Check Also

Overweegt u onderdak te bieden aan vluchtelingen?

We krijgen veel vragen over de mogelijkheid om vluchtelingen onderdak te bieden. Wij staan u ...