Home » Humanitaire zaken » Een humanitaire ramp dreigt

Een humanitaire ramp dreigt

Ons bestuurslid humanitaire zaken Bob Wouda verkeert momenteel in het Oost-Oekraïense Loehansk. De situatie daar is niet alleen beangstigend door het bewapende conflict dat momenteel gaande is, maar ook door de humanitaire ramp die dreigt. Steeds meer horen wij geluiden doorsijpelen van steden en dorpen die zonder stroom of water zitten, en waar een tekort dreigt aan vers voedsel en medicijnen.

De gemeenteraad van de stad Loehansk liet vandaag weten dat 85 procent van de bevolking momenteel afgesloten is van stroom en water. Er is al een aantal nachten een groot probleem met het Kirov-stroomstation, waardoor enkel voor de belangrijkste medische en sociale voorzieningen stroom beschikbaar is.

“Zonder een herstel van de stroomlevering zal onder de huidige hoge temperaturen bovendien de voedselvoorraad verloren gaan”, meldt de gemeenteraad. Reparaties, ook van de watervoorziening en telecommunicatie, worden bovendien bemoeilijkt door de aanhoudende gewapende clashes.

“Onze stad valt om als er de vechtende partijen ons niet een mogelijkheid bieden om de schade op te vangen. Er dreigt een humanitaire ramp.”

SPS N-O hoopt evenzeer dat een humanitaire ramp in Loehansk, maar ook in andere gebieden in Oekraïne voorkomen kan worden. Er zijn al zo veel onschuldige mensen gedood, verwond of gevlucht, dat dit pijn doet aan onze ogen en in onze harten. Wij hopen dan ook ten zeerste dat alle partijen in Oekraïne gaan inzien dat de burgers lijden. En dat daar zo snel mogelijk hulp voor moet komen, in alle opzichten, en los van de politieke motivaties.

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...