Home » Bijeenkomsten » Kort verslag over het debat “Oekraïne tussen hoop en vrees”

Kort verslag over het debat “Oekraïne tussen hoop en vrees”

Op 18 februari 2015 waren er ruim 200 mensen aanwezig in het Beatrix gebouw te Utrecht voor het door Foundation Max van der Stoel (FMS) in samenwerking met de PvdA georganiseerde debat.

Het debat werd door de directeur van FMS precies om 20.00 uur geopend waarna als eerste het woord gegeven werd aan de heer Bert Koenders (Minister van Buitenlandse Zaken).

Koenders gaat terug in de geschiedenis van Oekraïne en herinnert de aanwezigen aan het bloedvergieten op Maydan, nu precies een jaar geleden, toen Oekraïnse mensen hun wens uitten om een einde te maken aan de corruptie en democratie in hun land eisten; ook om aansluiting te krijgen bij Europa, echter : met zo’n vreselijk prijs – de prijs van hun levens,
de “Holy Hundred” die nooit zullen worden vergeten.

De andere sprekers volgden direct na de toespraak van de heer Bert Koenders. Dit waren Kati Piri (Euro parlementarier / lid van het Europees Parlement voor de PvdA), Tony van der Togt (senior research medewerker Instituut Clingendael) en de Oekraïnse ambassadeur in Nederland de heer Alexander Horin.
Alexander Horin zei o.a. dat het is verkeerd is om de naam “separatisten” te gebruiken aangezien mensen die een bepaald ideaal nastreven niet overgaan tot totale verwoesting van hun eigen land in oost Oekraïne maar dat deze mensen niet anders dan “terroristen” konden worden genoemd.
Tony van der Togt zei dat het huidige Oekraïnse-Russische conflict de tweede grootste tragedie is in Europa na Joegoslavië. Het geheel is een lange termijn kwestie, aldus de heer van der Togt.

Natuurlijk, er werden veel vragen gesteld deze avond. Een van de vragen was eigenlijk een roepen in de woestijn door Bob Wouda – Secretaris / Penningmeester en Hoofd Humanitaire Zaken SPSN-O – Waarom roepen in de woestijn? Omdat zijn vraag meer retorisch was dan specifiek: ‘’ Waarom doet Nederland zo weinig voor Oekraïne? Waarom ondernemen wij zo weinig actie? Waar is de echte hulp?” “Waarom wordt Rusland niet losgekoppeld van het Swift systeem als vervolg sanctie ? “
Meneer Koenders beantwoorde dat er sancties tegen Rusland zijn ingezet, maar dat hij zeker geen voorstander er van is om Rusland los te koppelen van het Swift systeem omdat dan
“ de gehele economie van Rusland in elkaar zou storten “ en dat dit niet gewenst is. Ook benadrukte de heer Koenders dat inzet van militaire steun ook zeker niet de juiste is.
Er zijn huidige sancties en meer is er voorlopig niet te doen. “Rusland wordt constant beoordeeld “ aldus de heer Koenders.
Mevrouw Kati Piri gaf o.a. antwoord op een vraag uit de zaal waarom er niet meer gedaan wordt om de vrijlating van de Oekraïnse pilote Savchenko te bewerkstelligen? Mevrouw Piri gaf te kennen dat men van alles heeft geprobeerd; men heeft zelfs getracht een bezoek te brengen aan Savchenko, alle visa waren geregeld maar de toegang tot Savchenko werd gewoon geweigerd.

Het debat was precies op tijd om 22.00 uur afgelopen maar er waren nog veel mensen daarna in discussie met de sprekers.

vier

Lees meer over debat is op de site Max van der Stoel: www.foundationmaxvanderstoel.nl/nieuws/nieuws_item/t/sfeerverslag_debat_oekraine_tussen_hoop_en_vrees

definitief_ontwerp

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...