Home » Nieuws » “Grensland” door Jelle Brandt Corstius over Oost Oekraïne

“Grensland” door Jelle Brandt Corstius over Oost Oekraïne

Heeft u gekeken naar de aflevering van “Grensland” door Jelle Brandt Corstius over Oost Oekraïne?
Misschien is er iemand op 25 oktober naar Rotterdam geweest om deze aflevering samen met Jelle te bekijken en na te praten?

Deel je ervaringen hier !

Mijn eigen ervaring met deze aflevering was heel positief: het was de eerste video van het Grensland tournee waar ik niet gehuild heb … ik zelf kom uit centraal Oekraïne maar ons gebied is vaak toegeschreven tot het oosten van Oekraïne. Waarom was deze aflevering zo “droog” voor mij? Misschien omdat ik al gewend ben aan de realiteit daar?

Het meest indrukwekkend vond ik Jelle ’s verhaal over de zelf georganiseerde politie in Odessa.

Jelle: “We zijn dus nu in een land waar een soort van militie de politie helpt omdat ze het zelf niet allemaal aan kunnen. Ik vraag me af of zo’n land een recht heeft om te bestaan… dit is meer een anarchie”

Ik schat zo’n verschijnsel niet zo negatieve in als Jelle. Ik vind dat dit mensen zijn die zelf kunnen organiseren in deze wereld op zulk niveau van bijna Bruce Willissen. Wat triest is dat ze niet het staat systeem zelf kunnen veranderen, alleen maar gaten patchen …

De aflevering is begonnen en beëindigd met de etnische Russen wonende in Oekraïne. Wat een groot verschil met Letland!
Oekraïne geeft niet alleen paspoorten zonder de Oekraïener te kennen, maar betaald ook pensions in bezet gebied. Wat zeggen Oekraïeners zelf daarover?

Dit : “Wij hebben te veel gemeenschappelijk om zo streng tegen Russen te optreden”.

Als ik kijk naar plaatjes die Jelle uit Donbass mee gebracht heeft, dan denk ik ; “die Letlanders zijn toch niet zo gek!”.

Nog een impressie? De Donetsk opera : die gaat in alle omstandigheden zeker door en waarbij de hoeveelheid bezoekers verdubbeld is in vergelijking met vroeger.

Ik wil toch positief afsluiten: er reden richting Donetsk allemaal glaswagens in de rondte, om ruiten te vervangen die in de strijd geneuveld waren.

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...