Home » Nieuws » Het boek van Fleur de Weerd “Het land dat maar niet wil lukken. Een reis door het grillige Oekraïne”

Het boek van Fleur de Weerd “Het land dat maar niet wil lukken. Een reis door het grillige Oekraïne”

Maandag is algemeen bekend als een moeilijke dag als start van een nieuwe week; toch leek de avond van 19 oktober 2015 niet zo moeilijk voor mensen die niet onverschillig waren voor het boek van Fleur de Weerd “Het land dat maar niet wil lukken. Een reis door het grillige Oekraïne”.
Haar boek presentatie gebeurde in het gebouw van de Altlas Contact uitgeverij, midden in Amsterdam, aan een gezellige Prinsengracht.
Deze uitgeverij is door Fleur benaderd om het boek uit te geven waarbij zij voor dit boek subsidie ontving van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Fleur de Weerd is een Nederlandse journalist en historicus die voor grote kranten heeft geschreven (Trouw, Het Parool, De Tijd, Radio 1, BNR en anderen). Zij was ook één van de weinige Westerse journalisten die aanwezig waren in Oekraïne in februari 2014 tijdens het bloedvergieten op Maidan. Fleur de Weerd heeft haar boek geschreven met haar indrukken opgedaan in Oekraïne en met behulp van haar Oekraïense vriendin Yulia Yatsenko uit Kyiv.
Yulia Yatsenko – Fleur zei over haar «she is my babushka, my Ukrainian sister and the main character in my book, one of my best friends» – was aanwezig op de presentatie en kreeg symbolisch het eerste boek uit Fleur’s handen.

De presentatie zelf was erg gezellig en leek met zijn sfeer op een “kvartirnik” – appartement-party. Geen enkel teken van een officiële aangelegenheid. Yulia zei tegen mij tijdens het gesprek dat Fleur geen groot evenement wilde en er waren dus alleen maar vrienden en kennissen uitgenodigd (Platform Nederland Oekraïne is trots om ook uitgenodigd te zijn)
In een kleine zaal waren royaal ingeschonken drankjes aanwezig, soms er was typisch “goedkope” Oekraïense muziek te horen; er was ook kleine foto tentoonstelling van Oekraïense realiteit en zoals Fleur het heeft gezien. Ik zag alleen maar drie Oekraïense party-obers. Rond de vijftig mensen waren bij elkaar gekomen, vooral Nederlanders.

Op een gegeven moment hebben zowel de mentor uit Atlas Contact en Fleur zelf enige woorden gesproken over het boek en hoe de informatie werd opgeschreven.
“Sinds het uitbreken van de Revolutie vind ik het uiterst belangrijk dat er over Oekraïne meer bekend wordt dan dat er alleen op het Journaal wordt laten zien. Met dit boek hoop ik dus ook Oekraïners een gezicht te geven.”
Daarna werden de boeken zelf uiteraard het middelpunt van de belangstelling: de mensen bleken ze graag te kopen en er werd direct aan de auteur gevraagd om boeken te signeren. De rij van kopers van het boek bleef aanwezig gedurende de hele avond.
Ik moest denken: “Zo ziet gemakkelijk succes er dus uit”.

Het boek is in het Nederlands en het kost €21,99

Kijk hier: www.atlascontact.nl/boek/het-land-dat-maar-niet-wil-lukken/

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...