Home » Bijeenkomsten » Maidan film door Sergey Loznitsa

Maidan film door Sergey Loznitsa

maidan[1]Maidan beleefde zijn wereldpremière vorige maand op het Festival De Cannes (Frankrijk). De internationale pers noemde de film ‘astounding, terrifying and beautiful’, ‘a staggering, you-are there immersion into the epicenter of the Ukrainian revolution’ en ‘the best movie so far from Ukraine’s most talented working filmmaker.’

Maidan gaat over de burgeropstand in de Oekraïne in de winter van 2013/2014. De film volgt de ontwikkeling van de revolutie vanaf de vreedzame demonstraties van een half miljoen burgers op het centrale Maidanplein in Kiev tot de bloederige veldslagen tussen demonstranten en oproerpolitie. Maidan is een portret van een land dat ontwaakt en zijn identiteit opnieuw ontdekt.

Sergej Loznitsa – de regisseur van internationaal bekroonde films zoals In the FogMy Joy en The Settlement – richt zich niet op actuele politieke kwesties, maar kijkt naar de volksopstand als een sociaal, cultureel en filosofisch fenomeen. Maidan toont het enthousiasme, de heroïsche strijd, angst, moed, hoop, solidariteit, volkscultuur, passie en zelfopoffering. Een overweldigende ervaring die klassieke filmtechnieken combineert met de urgentie van de documentaire.

Deze film is nog te zien:
Amsterdam (EYE), 11 juni 11.30 (doorlopend in de weken die volgen, (De Balie) vanaf 13 juni 2x per week, gekoppeld aan het programma ‘Risken met Rusland’ (19 juni)
Den Haag (Filmhuis), 8 juni 15.00 (iav Sergej Loznitsa) en 15 juni 15.30
Breda (Chassé), 11 juni
Haarlem (Filmschuur), 7 juni 14.00, 9 juni 19.00, 15 juni 14.30, 17 juni 21.15, 18 juni 14.30
Rotterdam (Lantaren Venster), vanaf 19 juni
Groningen (Groninger Forum), 25 juni 19.30
Utrecht (’t Hoogt), 2 juli, 5 juli
Datum en tijd TBA:, Maastricht (Lumière) en Enschede (Concordia)

Over Maidan film en Sergey Loznitsa

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...