Home » Oekraïne culinair en cultuur » Cultuur » Nederlandse student werkstuk in Oekraïense geschiedenis – 5

Nederlandse student werkstuk in Oekraïense geschiedenis – 5

Wij publiceren op onze site, samen met de site www.newsua.nl een groot werkstuk van de Nederlandse student Matthijs van der Stoep dat gaat over de Oekraïense geschiedenis en dat loopt van af het vroege begin tot de val van Debaltsevo in 2015.
Een keer per week verschijnt er een nieuw stuk.
Veel leesplezier voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Oekraïnse geschiedenis.

3.6 Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

3.6.1 Begin van de Tweede Wereldoorlog (1939-1942)
De Tweede Wereldoorlog begon toen Adolf Hitler Polen binnenviel. Frankrijk en Groot-Brittannië verklaarden Duitsland de oorlog. De Sovjet-Unie ondernam nog niets vanwege het niet-aanvalsverdrag. Later viel de Sovjet-Unie Polen binnen, onder het mom van bescherming van etnische minderheden. Polen werd verdeeld en de Sovjet Unie kreeg ook het uiterst westelijke deel van Oekraïne terug. Dit gebied werd toegevoegd aan de Oekraïense Sovjetrepubliek. In deze gebieden werd onmiddellijk de Oekraïense cultuur en de Russische cultuur opgedrongen. Want lang niet alle inwoners van deze gebieden waren etnische Oekraïners.

Het vredesverdrag tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie hield niet erg lang stand. In 1940 werd er een aanval voorbereid met de naam Operatie Barbarossa. Stalin kreeg al berichten dat er een aanval voorbereid zou worden, maar hij zag het als loos alarm. In juni 1941 begon nazi-Duitsland met de aanval. De bedoeling was om in een korte tijd heel Europees Rusland te veroveren. Hitler slaagde er in het begin in om snel aan te vallen. In september 1941 had hij Kiev al in handen en in juli 1942 veroverde hij de Krim. Heel Oekraïne was nu in Duitse handen. Veel van de industrie in Oost-Oekraïne was onklaar gemaakt voor de Duisters aankwamen. Het Sovjetleger was niet erg goed bezig. Veel Sovjetsoldaten vonden de dood. Op figuur 8 zie je de Duitse opmars in de verschillende groene tinten. Hoe lichter groen hoe later in de oorlog. Je ziet dat de Duitsers aardig ver de Sovjet-Unie zijn binnengetrokken in relatief weinig jaar.

Verder lees hier: www.newsua.nl/articles.php?article_id=46

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...