Home » Nieuws » Nederlandse student werkstuk in Oekraïense geschiedenis – 3

Nederlandse student werkstuk in Oekraïense geschiedenis – 3

Wij publiceren op onze site, samen met de site www.newsua.nl een groot werkstuk van de Nederlandse student Matthijs van der Stoep dat gaat over de Oekraïense geschiedenis en dat loopt van af het vroege begin tot de val van Debaltsevo in 2015.
Een keer per week verschijnt er een nieuw stuk.
Veel leesplezier voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Oekraïnse geschiedenis.

3.5 Onder het communisme (1917-1939)

3.5.1 Russische Revolutie (1917-1918)
Tijdens de Februarirevolutie werd de tsaar Nicolaas II afgezet door de demonstranten en kwam er een voorlopige Russische regering. De Eerste Wereldoorlog ging door, maar de militairen waren ongemotiveerd. Ze pleegden moordpartijen op Joden en Oekraïners en er werd verkracht en geplunderd. In Oekraïne werd een Oekraïens parlement gevormd, met de socialistische partij als grootste partij. Ze streefden naar meer autonomie, maar er werd niets met hun aanvraag gedaan.

Tijdens de Oktoberrevolutie werd de voorlopige regering, ontstaan uit de Februarirevolutie, afgezet en werd Rusland communistisch onder leiding van Lenin. In Kiev was men het niet eens met deze verandering en werd twee weken later de Oekraïense Volksrepubliek opgericht, een autonome communistische republiek, los van Rusland. De regering van Lenin kon dit niet toestaan vanwege het economisch belang van Oekraïne voor heel Rusland. Er werd een leger richting Kiev gestuurd en de Oekraïense Volksrepubliek zocht steun bij andere Europese machten. Het lukte om steun te krijgen van Duitsland. Ondertussen had het Russische leger Kiev ingenomen. Een maand later sloot ook Rusland vrede met de Duitsers, een van de eisen was dat de Oekraïense Volksrepubliek erkend zou worden. De Eerste Wereldoorlog was voor Rusland voorbij. Met Duitse hulp wisten de Oekraïners het Rode Leger uit Kiev te verdrijven. De Duitsers maakten een verre afstammeling van een kozakkenhetman, de leider van de kozakken, de baas. Zo werd Oekraïne voor een half jaar een hetmanaat, een kozakkenrijk, net als in 1649. Dit verving de Oekraïense Volksrepubliek. In deze tijd waren er zo’n 400.000 Duitse en Oostenrijkse soldaten actief in Oekraïne.

Verder lees hier: www.newsua.nl/articles.php?article_id=44

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...