Home » Stichtingszaken » Algemeen » Oekraïne Magazine voorjaar 2016 als SPECIAL binnenkort bij u in de bus

Oekraïne Magazine voorjaar 2016 als SPECIAL binnenkort bij u in de bus

Van het bestuur,

Trots op Oekraïne, trots op de Oekraïeners, dat zijn wij als Platform Nederland-Oekraïne (SPSN-O).
Zeker met het doorlezen van de boeiende SPECIAL (over politiek, economie, maar vooral cultuur in Oekraïne), die medio maart 2016 bij u in de bus zal vallen.
In de aanloop naar het referendum hebben wij gekozen voor een extra dikke uitgave van het Oekraïne Magazine, maar helaas hebben wij geen subsidie gekregen van de Referendum-Commissie. Bij diverse organisaties van het eerste uur, zoals Spoetnik, Foundation UA in NL en Platform Nederland-Oekraïne, is men niet akkoord gegaan met de oorspronkelijke ondertekening van de formulieren. Daardoor kwamen deze organisaties onder op de stapel te liggen, ondanks dat wij alles compleet en vooral op tijd ingestuurd hadden. Samengevat: op 14 januari 2016 ingestuurd, op 29 januari opnieuw ondertekend en op 29 februari pas bericht retour over afwijzing van de subsidie ontvangen omdat de subsidie-pot inmiddels op was!

Schande voor de procedure, schande voor het referendum en heel triest voor de inzet van betrokken Oekraïne-organisaties die al meer dan 20 jaar actief zijn voor en in Oekraïne.
Maar :
wel volop WC-papier met de verkeerde tekst er op om onze subsidietranen te drogen ……

Bij het schrijven van deze nieuwsbrief was ik zelf in het mooie Kiev, in de gezellige wijk vlakbij de Golden Gate, midden in het centrum.
Ik was daar aanwezig op een 2-tal Agri & Food beurzen met veel belangstelling vanuit Nederland. Zo’n 20-tal NL bedrijven presenteerden zich op en rond het zogenaamde Holland Paviljoen met hun producten en diensten.
Er was veel belangstelling van de ondernemers uit Oekraïne en er werd over en weer veel informatie uitgewisseld. Dat doet mij ook weer denken aan het komende referendum, namelijk als belangrijk Handelsverdrag van de EU met Oekraïne.

Voor ons NL bedrijfsleven is het een logische zaak dat dit Handelsverdrag er komt. Zowel Nederland als ook Oekraïne hebben veel belang bij zo’n Handelsverdrag; niet alleen voor het zaken doen, maar ook voor de economie en werkgelegenheid in Oekraïne zelf.
Vergeet niet de mensenrechten en de Europese waarden en normen, zonder corruptie, waarvoor men op het Maidan-plein zo moedig gestreden heeft.
Laten we met ons allen op 6 april gaan stemmen en voor een verrassende JA-meerderheid zorgen, ten koste van de onwaarheden en het populisme van Geen Peil/Geen Stijl.

Het Platform Nederland-Oekraïne werkt samen met Stem Voor Nederland (www.stemvoor.nl) om het JA-kamp aan een meerderheid te helpen. Ook organisaties als Spoetnik, Foundation UA in NL en Brand New Ukraine zijn hierbij betrokken. Voor een goede en betrouwbare website verwijzen wij graag naar www.oekraine-referendum.nl van de Foundation UA in NL. De belangrijkste referendum-activiteiten en bijeenkomsten zullen zo veel mogelijk op onze website worden vermeld.

Terug naar de extra dikke SPECIAL, met veel dank aan de hoofdredacteur Karel Platje,
vormgeefster Emmy van Harskamp en alle redactieleden. Het is een prachtig nummer geworden met veel informatie over Oekraïne zelf.
Eigenlijk te veel om op te noemen; met verhalen over het referendum, de politieke situatie en de economische ontwikkelingen in het land. Maar het accent van de SPECIAL ligt toch echt op de cultuur en de mensen in Oekraïne. Daarvoor komen ook een aantal organisaties aan het woord, met hun jarenlange ervaring in Oekraïne.

In deze SPECIAL is er ook aandacht voor religie, een belangrijke factor in de Oekraïense samenleving en voor sport, kunst, boeken en films. We lichten maar een tipje van de sluier op van de schat aan cultuur, zoals die in Oekraïne aanwezig is. Veel leesplezier toegewenst en tot ziens op één van de referendum-bijeenkomsten in het land of op de komende Oekraïne Dag in mei.

Deze Oekraïne Dag van SPSN-O zal volgens planning weer in mei 2016 plaatsvinden, ergens midden in het land (en dus NIET op 2 april, zoals abusievelijk in de SPECIAL vermeld staat!).

Wij rekenen verder op uw financiële bijdrage in 2016 voor nog meer positief nieuws en bijeenkomsten over Oekraïne!

Namens het bestuur,
Ad Merks,
voorzitter

www.platform-oekraine.nl
Platform Nederland-Oekraïne (SPSN-O)

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...