Home » Nieuws » Plein Kiev is net een camping in de winter

Plein Kiev is net een camping in de winter

Door bemiddeling van SPSN-O afdeling PR is dit interview tot stand gekomen. Zo willen wij graag bijdrage aan een evenwichtige en bijzondere nieuwsvoorziening over de situatie in Oekraine.
Oud bestuurslid Henk Donners beschrijft de situatie…
zaterdag, 25 januari 2014 / 15:24
OEKRAÏNE

tentenkampKIEV (ANP) – ,,Het is één groot tentenkamp. Het is net alsof je op een camping in de winter bent.” Zo omschrijft de Nederlandse jurist Henk Donners het protestkamp op het  in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev. ,,Het gebied is afgesloten en de demonstratie is vreedzaam.” Even verderop op het Europaplein zoeken provocateurs de confrontatie op met de politie.

Donners doceert financiële zaken aan de Sjevtsjenko-universiteit in Kiev. Hij verblijft ongeveer de helft van het jaar in Oekraïne en de andere helft in Nederland. Vanuit zijn woning in de stad kan hij het protest luid en duidelijk horen en hij volgt het nieuws over de protesten op de voet.

Het protestgebied is ongeveer 200 meter in doorsnee. ,,Daarbuiten merk je er niets van en gaat het leven gewoon door”, aldus Donners. ,,Behalve op het Europaplein. Daar is de sfeer agressief. Mensen voelen zich in de steek gelaten en willen tot het uiterste gaan.”

Het geweld zou vooral worden uitgelokt door de demonstranten. ,,De oproerpolitie staat daar wel, maar doet niets. De provocateurs gooien stenen en vuurwerk en mogen in het rond lopen. De agenten zijn over het algemeen jong en worden dat na een tijdje zat”, zegt Donners.

De jurist wil Nederlanders niet afraden naar de stad af te reizen. ,,Ik heb vrienden juist geadviseerd te komen om het mee te maken.”

De politieke toekomst van het Slavische land is volgens Donners erg onzeker. In tegenstelling tot de Oranjerevolutie in 2004, waarbij oppositieleider Viktor Joesjtsjenko het opnam tegen Viktor Janoekovitsj, bestaat het protestkamp nu uit drie leiders die geen van allen de meerderheid van de bevolking achter zich hebben.

Bij zijn studenten merkt de jurist ook de discussie op, al is die wel eenzijdig. ,,Alle studenten zijn tegen Janoekovitsj”, zegt Donners. Een student liet aan hem weten liever op het Onafhankelijkheidsplein te staan, maar de studie had voorrang.

Volgens Donners is het protest meer omgeslagen van pro-Europees naar anti-regering. ,,Ze willen een einde aan de corrupte regering.” De relatie met Rusland is ook een belangrijk onderdeel van het protest. ,,Mensen zeggen: Wij zijn geen tweederangs Russen.”

(c) ANP 2014, alle rechten voorbehouden
anp

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...