Home » Oekraïne culinair en cultuur » Cultuur » Stichting TIMEA – jongeren begeleiding in Oekraïne

Stichting TIMEA – jongeren begeleiding in Oekraïne

Bericht van Anita en Willeke Vrij uit Oekraïne
Beste allemaal,
maart 2016.

Inmiddels zijn we ruim anderhalve week in Oekraïne. We zijn hier naar toe gekomen om ons met name op de “jongeren begeleiding” te richten. In het verleden hebben we in het kindertehuis in Nagy Dobrony (West Oekraïne) gewerkt. Hier worden meisjes opgevangen in allerlei leeftijden, veelal vanuit complexe thuissituaties. Inmiddels zijn een heel aantal meisjes volwassen geworden en zelfstandig wonend. Helaas verloopt dit bij velen moeizaam. Allerlei factoren spelen hierin een rol; trauma’s vanuit hun jeugd die nooit verwerkt of zelfs besproken zijn, slechte voorbeelden in de naaste omgeving, zeer beperkt onderwijs in hoe zelfstandig te wonen en trouwen met de “outcast” van de samenleving waarbij alcoholproblematiek vaak een rol speelt. We signaleren al langer dat het met deze meiden niet goed gaat en ook met hun inmiddels geboren kinderen. Een Nederlandse maatschappelijk werkster en 3 lokale medewerkers met een sociale achtergrond vormen samen het begeleidingsteam. Echter deze vorm van begeleiding in de thuissituatie is hier (nog) niet evenals een sociaal netwerk eromheen. Wij zullen ons hier de komende weken bezighouden met het versterken van het team, alsook de begeleiding aan de meiden verder inhoud te geven.

We hebben hiervoor een eerste bijeenkomst georganiseerd met alle zelfstandig wonende meiden, waarbij ze hun droom en de eerste stap hiernaar toe moesten opschrijven. Wij bezoeken de meiden thuis om hen te helpen die eerste stap daadwerkelijk te nemen. Over 3 weken hebben we een conferentie waar verschillende thema’s aan de orde komen en we ook evalueren of de eerste stap genomen is en hoe dit proces is verlopen. Als ze daadwerkelijk de eerste stap genomen hebben krijgen ze een aanmoediging om door te gaan (voor de een is dit bv stromend water in huis, voor de ander het verven van de kamer, het betalen van documenten die noodzakelijk zijn om kinderen naar school te laten gaan). Hiernaast zullen we tijdens de conferentie de vervolg stappen met hen bespreken, het team zal dit dan verder begeleiden als wij weer weg zijn.

In de anderhalve week dat we er zijn hebben we nu al mooie dingen zien gebeuren. We merken dat we met frisse energie en enthousiasme het team kunnen bemoedigen alsook de meiden in soms wel heel moeilijke omstandigheden. Aandacht, begeleiding en onvoorwaardelijke liefde zijn sleutelwoorden.

Willeke en Anita Vrij

De conferentie, de begeleiding van de meiden en hun gezinnen (o.a. loon van het team, aanmoediging n.a.v. genomen stappen) brengen uiteraard kosten met zich mee. Mocht u ons werk willen steunen dan kan dit via :
NL 51RABO 0148665799 t.n.v. stichting Timea (Stichting Timea heeft een Ambi verklaring).

U kunt ons volgen via
– Facebook, stichting Timea
www.stichtingtimea.nl

Hartelijke groet en goede paasdagen,

Willeke en Anita Vrij

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...