Home » Nieuws » Twee Levens komen samen

Twee Levens komen samen

Gerrit, 18 jaar, op avontuur naar Hitler-Duitsland en Katja, 15 jaar, als dwangarbeidster verkocht op een slavenmarkt in München. Twee kinderen die elkaar vinden in het geweld van de Tweede Wereldoorlog en samen naar het bevrijde Nederland vluchten. Ze zouden elkaar nooit meer loslaten…

Waar hebben Katja en Gerrit elkaar ontmoet, wat hebben ze meegemaakt en waarom hebben ze voor elkaar gekozen? Vragen waarop de auteur Michel Oskam antwoord geeft in Twee Levens komen samen, het biografische verhaal over zijn ouders.

Uit het boek

Twee dagen na aankomst in München stormden Duitse soldaten de barak in waar Katja en de anderen nog lagen te slapen. Ze moesten zich (“Schnell, Schnell”) aankleden, ontbijten, hun koffer inpakken en zich voor hun barak opstellen. Zowel de jongens als de meisjes. Nadat ze zich voor de barak hadden opgesteld, werd hun verteld dat ze naar een andere plek zouden gaan, naar een groot plein waar mensen op hen wachtten. Onder begeleiding van gewapende soldaten gingen ze zoals ze in het kamp waren gekomen ook weer in colonne naar een plein ergens in München.
Op het plein aangekomen moesten de jonge Ostarbeiter zich in rijen opstellen, hun koffer naast zich. Vertegenwoordigers van geïnteresseerde bedrijven en particulieren, op zoek naar goedkope arbeidskrachten voor werk in fabrieken, ziekenhuizen en in de huishouding waren op de groep aangevoerde “verse” Ostarbeiter af gekomen. Voordat de “verkoop” zou beginnen, hadden de geïnteresseerden een rode, gele of groene kaart aangeschaft en de kleur bepaalde hoeveel arbeidskrachten uitgezocht mochten worden.
Katja en Dusya stonden naast elkaar in de rij en werden ook aan de keurende blikken van de kaarthouders onderworpen. Het was net een slavenmarkt. Aanvankelijk was niemand in de twee tengere Oekraïense meisjes geïnteresseerd. De vertegenwoordigers van fabrieken zochten kinderen die er sterk en gezond uitzagen. En dat kon je zeker niet zeggen van Katja en Dusya. Uiteindelijk werden ze door een Duitse uitgekozen. Die zocht een paar huishoudelijke hulpen en dacht dat Katja en Dusya daar wel geschikt voor zouden zijn. Direct na afloop van de mensenmarkt moesten ze mee met hun nieuwe eigenares.

Recensies

het Algemeen Dagblad, editie Amersfoort d.d. 18-09-2013
De Toren d.d. 28-08-2013
De Stad Amersfoort d.d. 14-08-2013

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...