Home » Bijeenkomsten » Werkgroep Tsjernobyl bestaat 25 jaar !

Werkgroep Tsjernobyl bestaat 25 jaar !

In het kader van het 25 jarig bestaan, organiseert Werkgroep Tsjernobyl, in samenwerking met Theater Winsinghhof te Roden, een boeiende lezing over de kernramp in Tsjernobyl.

De werkgroep nodigt u op maandag 25 april aanstaande uit om deze boeiende lezing bij te wonen. De wetenschappers en fotografen Daan Kloeg en Hans Wolkers zullen deze lezing verzorgen.
De lezing begint om 20.00 uur. De Winsinghhof aan de Brink 10 is vanaf 19.30 uur geopend. De toegang is gratis, u betaalt slechts een bijdrage voor de consumpties voor de lezing en tijdens de pauze. Reserveren a € 7,50 p.p. is mogelijk via de website van Winsinghhof vanaf vrijdag 8 april 2016.

www.theaterdewinsinghhof.nl/
telefoon : 050 501 6781

Een aantal jaren na de ramp in Tsjernobyl nam de Stichting Oost-West Kontakten in Roden het initiatief om aansterk vakanties voor Wit-Russische kinderen te organiseren. Om dit te realiseren heeft Oost-West Kontakten de Werkgroep Tsjernobyl opgericht. Deze werkgroep nodigt sinds 1991 jaarlijks een groep Wit-Russische kinderen uit voor een aansterk vakantie in Roden en omgeving.

Daarnaast werkt de werkgroep hard aan het verbeteren van de leefomstandigheden van Wit-Russische kinderen in het getroffen gebied.
De ramp In de nacht van 25 op 26 april 1986 ontplofte reactor nummer 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Grote hoeveelheden radioactief materiaal kwamen in de atmosfeer terecht en verontreinigden grote delen van West en Midden Europa. In een straal van 30 kilometer rond de reactor was de radioactiviteit zo hoog, dat steden en dorpen werden geëvacueerd. Honderdduizenden mensen verloren al hun bezittingen, werden ziek of stierven.Door de windrichting tijdens de ramp waren de gevolgen voor het zuiden van Wit-Rusland enorm.
De lezing Kloeg en Wolkers bezochten de ‘death zone’, het gebied rond de ontplofte kerncentrale, diverse keren. Ze spraken er met onderzoekers, ooggetuigen en slachtoffers en brachten het rampgebied in beeld. Hun verhalen schetsen een indringende beeld van het getroffen rampgebied.

De ramp is inmiddels 30 jaar geleden, maar de gevolgen zullen nog eeuwen lang zijn. Op deze avond vertellen ze over hun ervaringen, en kunt u kijken naar imposante foto’s, luisteren naar teksten van overlevenden, film en muziek.
Dit resulteerde in de publicatie van het unieke fotoboek ‘Silent witnesses – Three decades after Chernobyl’s nuclear disaster’. Tijdens deze avond is het boek verkrijgbaar.

Werkgroep Tsjernobyl voor kinderen uit Wit-Rusland

Check Also

Bob Wouda vanmorgen bij Goedemorgen Nederland op NPO1

Bob Wouda voorzitter van onze organisatie is de gehele morgen op bezoek bij Goedemorgen Nederland ...