Culinair

Deze soep is een traditionele soep die veel voorkomt in veel oost Europese landen. Ik weet dit door mijn schoonzus. In 2003 ontmoette ik haar en haar familie in Drohobych in Lviv Oblast. Het was ook de eerste keer dat ik met de Oekraïense keuken in aanraking kwam. Het eerste wat ik voor geschoteld kreeg was Borsch, het was een soep vol van smaak en groenten.
Het is raar om er nu over te praten omdat het zo lang geleden lijkt.

Ik heb nooit eerder borsch geprobeerd te maken, maar omdat ik alle ingrediënten had, lijkt het nu de perfecte tijd om het te proberen. Het is al een zeer rode soep maar in plaats van groene kool en witte uien heb ik rode kool en rode uien gebruikt. Het maakte de soep nog donkerder. Ik kan zien waarom het zo’n traditioneel gerecht in oost Europa is. Het is zo makkelijk en goedkoop te maken en zó gezond.

Dit recept is misschien niet zo welkom in huishoudens met kieskeurige eters. Meestal vanwege de kleur. Ik weet niet over u en uw familie maar in mijn familie zijn er veel visuele kieskeurige eters. Betekenis dat ze alleen dingen proberen die er goed uitzien voor hen, ongeacht hoe het smaakt. Deze soep is echt goed en ik denk dat mijn hele familie het leuk vindt, maar ik zal het niet mooier maken en vertellen dan het is. Ik heb echter mijn zus zover gekregen om het te proberen toen ik haar vertelde over de soure cream die er bovenop gaat. Je begrijpt, ze is gek van soure cream. Ik denk dat ze er zelf een kom van zou eten als we haar laten gaan. Ze hield van het feit dat het de soep roze werd als je er in roerde. Ze vond de soep echt lekker.

Het is een beetje tijdrovend (minstens 2 uur). Als u in tijd beperkt bent, halveer deze dan met 1 uur, door gebruik te maken van ingeblikte bietjes met hun sap. Ik gebruikte verse bieten van de supermarkt.

Ik hou van de diepe robijnrode kleur van deze borsch! Het is zo gezond en voedzaam; Met bonen (eiwit), bieten (ijzer), wortelen (caroteen), aardappelen (vit C, kalium, Vit B6), kool (vit K, vit C, vezels, enz …). Ik hoop dat u van dit recept geniet.

Ingredienten voor klassieke Oekraïense Borsch:

2 grote of 3 middel grote rode bieten, goed wassen.

2 grote of 3 middel grote aardappelen, in hapklare brokken gesneden.

4 eetlepels bak olie.

1 middel grote rode ui, fijn gehakt.

3 teentjes knoflook, fijn gehakt.

2 geraspte wortelen

1/2 rode kool, dun gesneden

1 blik rode kidney bonen met hun sap.

2 laurier bladeren

10 kopjes water

6 kopjes kippen bouillon

5 eetlepels ketchup

4 eetlepels citroen sap

1/4 theelepel verse peper (zwart)

1 eetlepel fijn gehakte dille.

 

Hoe maken we Borsch soep:

  1. Vul een grote pan met 10 kopjes water. Voeg 2 – 3 bieten toe. Bedek de pan met een deksel en kook ongeveer 1 uur (sommige bieten duren langer, sommige korter. Het hangt af van hoe oud de bieten zijn). Zodra u de bietjes met een botermesje goed kunt doorboren, verwijdert u de bieten uit het water en laat ze af koelen. Bewaar het water voor de soep.
  2. Pak 3 aardappelen in kleine blokjes en doe deze in dezelfde pan van de bieten en kook ze voor 15-20 minuten.
  3. Doe de wortels en fijn gehakte rode ui en knoflookteentjes, samen met 4 eetlepels bakolie in de braadpan en sauté de groenten tot ze zacht zijn (7-10 minuten). Roer de ketchup er bij wanneer ze bijna klaar zijn met koken.
  4. Ondertussen: snij de 1/2 kool (ik gebruik een mandoline snijder) en voeg het toe aan de pan met de aardappelen wanneer deze half gaar zijn.
  5. Schil vervolgens de bietjes en snij ze in reepjes en doe ze terug in de pan met aardappels en de rode kool(ik gebruik mijn mandoline snijder). Wanneer u bietjes schilt, gebruik dan een plastic zak over uw handen, tenzij u rode vingers wilt.
  6. Voeg 6 kopjes kippenbouillon, citroensap, peper, laurierblaadjes en blikje kidneybonen (met hun sap) toe aan de pan.
  7. Voeg de wortelen, ui en knoflook toe in de pan samen met de gehakte dille.
  8. Kook nog eens 5-10 minuten, tot de kool klaar is. Maak het op smaak met zout en peper. Ik heb meestal geen toevoeging, tenzij ik een lage natriumbouillon gebruikt.

Serveer de soep met een eetlepel soure cream of mayonaise.