Cultuur en Tradities
Nationale tradities van Oekraïne
Nationale tradities, evenals gebruiken, inheems taal, gemeenschappelijk territorium, verenigt mensen tot één volk. Tradities van Oekraïne kenmerken wederzijdse relaties van vertegenwoordigers van de gegeven mensen onderling en met andere naties, de houding van mensen tegenover de natuur en spirituele waarden.
Algemene kenmerken
De Oekraïense natie heeft een interessante en rijke geschiedenis. Gezien het feit dat geografische locatie heeft bijgedragen aan de doorgang door dit gebied van vele stammen en volkeren die Oekraïense landen wilden veroveren - was het noodzakelijk om hun thuisland te verdedigen. Er waren uren dat het Oekraïense volk tot slaaf werd gemaakt. Al deze evenementen hebben bijgedragen aan de vorming van een zeer heldere nationale functie in de Oekraïners - vrijheid van liefde. Alle nationale creativiteit van Oekraïne is doordrongen van een verlangen naar vrijheid en verlangen ernaar in die tijd dat het slavernij bleek te zijn.
De ware scheppers van culturele tradities waren de Kozakken, boeren en handwerkslieden. De tradities van Oekraïne waren duidelijk zichtbaar in kunst - dansen, liederen, enz. Folklore bezet een belangrijke plaats in de Oekraïense cultuur voor een lange tijdsperiode. Samen met volkstradities gaf hij haar een speciale smaak en charme.
Muzikale tradities van Oekraïne
Zoals al opgemerkt, in de muziekcultuur Oekraïne was een zeer belangrijke instrumentale folklore. Vroeger waren de enige instrumenten in het ensemble: een tamboerijn, een viool en een sopilka. Vervolgens breidde het assortiment gereedschappen zich uit. Nu verschillen de folkinstrumenten in hun verscheidenheid - er zijn ook strijkers, blaasinstrumenten en percussie-instrumenten. De meeste gereedschappen zijn geboren op het grondgebied van de staat. De rest was geleend van andere nationaliteiten.
In Zaporizhzhya Sich waren wind- en percussie-instrumenten populairder. Een van de symbolen van de Kozakkenstaat was zo'n instrument als pauken.
In de steden speelden ze bandura, violen, harpen enz... Ze klonken in liederen en romances. De dorpen werden gedomineerd door Kobzy, Pandora of Lira. Ze zijn het meest geschikt voor de instrumentale begeleiding van gebeden die op straat in de buurt van kerken worden gehoord.
Oekraïense rituele liederen
In het nieuwe jaar en kerstvakantie klinkt het dergelijke Oekraïense rituele liederen als kerstliederen en vrijgevigheid. Deze liedjes hebben vele eeuwen. Hun oorsprong dateert uit de voorchristelijke tijden. In die uren aanbaden mensen veel goden. Tijdens de winterzonnewende besloten onze voorouders om het feest van Kolyada te vieren. Met de goedkeuring van het christelijk geloof gingen deze tradities van Oekraïne niet weg, ze waren eenvoudigweg overgroeid met nieuwe rituelen, vermengden zich met de christelijke overtuigingen. Met Kerstmis wandelden de zogenaamde carollers rond de binnenplaatsen en prezen Jezus Christus. Met hun liedjes wensten ze het welzijn van hun eigenaars, waar ze in ruil daarvoor verschillende voedsel voor kregen. Heerlijke cadeaus van de eigenaren werden Carol genoemd. De traditie van het caroling op de avond voor Kerstmis is bewaard gebleven in onze tijd. Dit is vooral merkbaar in West-Oekraïne. Nadat de eerste ster in de lucht verschijnt, begint het Heilig Avondmaal. Op dit moment verzamelen kinderen zich in groepen en gaan iedereen feliciteren met de geboorte van Jezus Christus.
Shchedrivka is een ritueel lied dat gezongen wordt op het nieuwe jaar. Het bevat het verlangen naar een goede oogst, welvaart voor het gezin, evenals de gezondheid van al zijn leden. De hoofdmotieven van vrijgevigheid, evenals kerstliederen, zijn liefdadigheid en christelijke liefde voor de naaste.
Voordat je je bruid meeneemt thuis moet de bruidegom veel obstakels overwinnen en ook losgeld betalen aan iedereen die erom vraagt. Dit kunnen de buren zijn van de bruid, haar vriendin, enz. De bruidegom moet voldoen aan alle eisen van de gasten aan hem op weg naar zijn geliefde. Er is een geloof dat hoe meer hindernissen de bruidegom overwint op weg naar zijn bruid vóór de bruiloft, hoe minder de pasgetrouwden in hun leven samen verwachten.
Nadat het huwelijk plaatsvond ende jonggehuwden verlaten het kadaster - ze worden gedoucht met gierst, munten en snoep, waarmee ze hun wensen uitdrukken voor een lang, rijk en gelukkig huwelijk. Tijdens het huwelijksfeest worden toasts gehoord, volksliederen gespeeld en veel leuke wedstrijden gespeeld.
Tradities geassocieerd met de doop van het kind
De geboorte van een kind is de belangrijkste gebeurtenis inleven van elke familie. Het vieren van deze gebeurtenis op grote schaal wordt echter niet geaccepteerd. Omdat het kind nog steeds te weerloos is, komt alleen de dichtstbijzijnde en beperkte kring van mensen het huis binnen. Maar de doop van het kind wordt op grote schaal gevierd. Velen geloven dat het onmogelijk is om een kind te laten zien aan vreemden voor zijn doop. Maar na de vervulling van dit sacrament, kunt u alle verwanten uitnodigen om de geestelijke geboorte van een kind te vieren. De nationale tradities van Oekraïne suggereren dat het plaatsen van een royale tafel en het op grote schaal vieren ervan wordt beschouwd als de belangrijkste gebeurtenis in het leven van elke persoon.
Inwijdingsfeesttradities
Er zijn ook verschillende gerelateerd aan housewarming in Oekraïne.interessante tradities. Voordat de jongen in een nieuw huis gaan wonen, is het gebruikelijk om de priester daarin uit te nodigen. Heiligende woning, de dominee van de kerk stelt pictogrammen in de hoeken van het huis. Na deze ceremonie wordt het huis als schoon en helder beschouwd. Ontvangende en gevende in het huis slechts positieve emoties, jonge echtgenoten vullen hun huizen met een aura van licht, liefde en goedheid.
Sommige mensen, alvorens zich in het nieuwe te vestigen thuis, ren dan naar de kat zelf. Er wordt aangenomen dat de kat alle boze geesten van huis zal verdrijven. Deze rite lijkt meer op bijgeloof, maar degenen die de tradities van de bevolking van Oekraïne eren, veronachtzamen deze actie niet.
Conclusie
Oekraïne, waarvan de tradities en gewoonten worden overgedragen van generatie op generatie, is een multinationale staat. Elke etnische groep van een bepaald land heeft zijn eigen kenmerken. Ze zijn echter allemaal verenigd door gemeenschappelijke kenmerken die zijn gevormd, gebaseerd op de geschiedenis van de ontwikkeling van deze staat. Dit is welwillendheid, liefde voor vrijheid, wantrouwen tegenover de autoriteiten, hoge spiritualiteit en hard werken. Vanwege het feit dat Oekraïne gedurende vele eeuwen geen eigen staat had, werd de cultus van het gezin de belangrijkste waarde voor zijn inwoners. Oekraïners zijn introverte mensen die persoonlijke en familiale belangen boven alles plaatsen.
Moderne tradities in Oekraïne verschillen weinig van elkaar van degenen die een paar eeuwen geleden bestonden. Natuurlijk bleven sommige gewoonten en rituelen alleen in het geheugen bestaan, maar er is nog steeds een groot aantal van hen. In de moderne wereld gebeurt het vaak dat vergeten tradities uit geheugenbakken komen en ze een tweede wind krijgen, om zo te zeggen, in de mode zijn. Nu kunnen we dit observeren, bijvoorbeeld in de toegenomen populariteit van borduurwerk - nationale kleding van Oekraïners, of Kozakken "oseledtsev" - de karakteristieke mannelijke kapsels uit de tijd van de Kozakken.
Deze info (inclusief foto's) werd overgenomen van volgende website: srimathumitha
Feestdagen in Oekraïne
zondag 1 januari 2023: Nieuwjaarsdag
zaterdag 7 en zondag 8 januari 2023: Orthodox Kerstmis
vrijdag 13 januari 2023: Malanka Oudejaarsavond (volgens de Juliaanse kalender) in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. Jaarlijks op 13 januari, de vooravond van Oud Nieuwjaar.
zaterdag 14 januari 2023: Orthodox Nieuwjaar
zondag 22 januari 2023: Dag van de Oekraïense Eenheid Op 22 januari wordt met de 'Dag van de Oekraïense Eenheid' (День Соборності України) de nationale eenheid gevierd ter herinnering aan de vereniging van de Oekraïense gebieden in 1919. Op deze dag wordt de vlag gehesen en zijn er concerten en (politieke) demonstraties. Sommigen creëren menselijke ketens als symbool van nationale eenheid.
woensdag 8 maart 2023: Internationale Vrouwendag
zondag 16 en maandag 17 april 2023: Orthodox Pasen
maandag 1 mei 2023: Dag van de Arbeid
zondag 14 mei 2023: Moederdag
zondag 4 en maandag 5 juni 2023: Orthodox Pinksteren
donderdag 22 juni 2023: Herdenking Grote Vaderlandse Oorlog
woensdag 28 juni 2023: Dag van de Grondwet. Ter herinnering aan de aanname van de grondwet op 28 juni 1996. Officiële feestdag (vrije dag).
Op vrijdag 14 juli: De Dag van de Oekraïense Staat. Deze dag hangt samen met het moment in het jaar 988 waarop het Kievse Rijk, een voorganger van het huidige Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, overging tot christendom. Die dag wordt voortaan gevierd op 14 juli
zondag 6 augustus 2023: Dag van de Luchtmacht Iedere eerste zondag van augustus.
donderdag 24 augustus 2023: Onafhankelijkheidsdag Na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onafhankelijk uit. Het land heet sinds de onafhankelijkheid 'Oekraïne' zonder het lidwoord 'de'. 'De Oekraïne' was een grensstrook in de Russische tijd.
zaterdag 26 augustus 2023: Dag van de Luchtvaart Sinds 1993 vieren Oekraïners die werkzaam zijn in de burgerluchtvaart de 'Dag van de Luchtvaart' ('Aviation Day') op de laatste zaterdag van augustus.
zondag 17 september 2023: Vaderdag Iedere derde zondag van september wordt in Oekraïne Vaderdag gevierd.
zondag 01 oktober 2023: Dag van de Verdedigers van Oekraïne Sinds 2015 wordt jaarlijks op 01 oktober de 'Dag van de Verdedigers van Oekraïne' (День захисника України) gevierd. Officiële nationale feestdag (vrije dag).
dinsdag 21 november 2023: Dag van Waardigheid en Vrijheid Ter herinnering aan de Euromaidan-protesten van 2013 wordt jaarlijks op 21 november de 'Dag van Waardigheid en Vrijheid' (День Гідності та Свободи) gehouden in Oekraïne. Euromaidan (ook de 'Revolutie van de Waardigheid') is de naam die gegeven is aan de protesten in Oekraïne die op 21 november 2013 ontstonden tegen de regering van president Viktor Janoekovytsj naar aanleiding van diens niet-ondertekening van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Aanhoudende druk van de protesten leidde uiteindelijk tot het afzetten van president Janoekovytsj.
woensdag 6 december 2023: Dag van de Strijdkrachten (dag van het leger). Sinds 1993 wordt ieder jaar op 6 december in Oekraïne de 'Dag van de Strijdkrachten' gehouden. In het hele land vinden militaire activiteiten plaats, o.a. een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat. In Kiev en Odessa worden vuurwerkshows gegeven.
De twee andere feestdagen die verplaatst worden zijn de Dag van de Oekraïense Staat en de Dag van de Verdedigers van Oekraïne. De Dag van de Oekraïense Staat hangt samen met het moment in het jaar 988 waarop het Kievse Rijk, een voorganger van het huidige Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, overging tot christendom. Die dag wordt voortaan gevierd op 14 juli in plaats van 28 juli. De Dag van de Verdedigers van Oekraïne is gekoppeld aan een feestdag in het teken van de heilige Maria. Die valt voortaan op 1 oktober in plaats van 14 oktober.
Noot bestuur: sinds kort is de afscheiding van de Russisch Orthodoxe kerk een feit en is 25 december aangemerkt als de Christelijke feestdag van Kerstmis. Dit is officieel bekend gemaakt, hoewel velen nu beide feestdagen van Kerstmis vieren van zowel de Kerstmis in december als ook in januari. Op 14 juni 2023: BRON : KYIV (ANP/DPA) - Het Oekraïense parlement wil de datum waarop het orthodoxe kerstfeest wordt gevierd veranderen van 7 januari naar 25 december. Het doel van de wijziging is om het feest "te dissociëren van het Russische erfgoed". President Volodymyr Zelensky diende het wetsvoorstel zelf in.
Twee van de drie grote orthodoxe kerken in Oekraïne hadden al besloten over te stappen op de Gregoriaanse kalender, die katholieken en protestanten gebruiken. In 2017 werd 25 december hierdoor al een officiële vrije dag in Oekraïne. De grootste Oekraïens-orthodoxe kerk van het land hield tot nu toe echter de Juliaanse kalender aan, die ook in Rusland wordt gebruikt. De kerk, die nog altijd banden met Moskou heeft, heeft nog niet gereageerd op de wijziging.
De Oekraïense tak van de Orthodoxe Kerk koos er vorig jaar voor om zich af te scheiden van de Russische Kerk. De Oekraïense kerk stond gelovigen toen al toe om kerst op 25 december te vieren, als afwijzing van de Russische invasie en culturele invloed.
Sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 probeert Oekraïne de banden met het Sovjet- en Russische verleden te verbreken. Door de Russische invasie in Oekraïne in februari vorig jaar zijn die inspanningen geïntensiveerd.
Головна / Календарі / Україна: свята в 2023
Україна: свята в 2023 році
Цей список містить усі державні свята та деякі урочисті події у країні Україна. Державні свята – це особливі дні, коли всі отримують вихідний від роботи. Урочисті події, в свою чергу, є традиційними святкуваннями та подіями, які є популярними у певних країнах, однак не мають статусу вихідного дня. Деякі вищезазначені дати можуть бути модифіковані, якщо будуть оголошені офіційні зміни. Тому просимо регулярно слідкувати за оновленнями.
Дата День Назва свята Тип свята Опис
Січень 1 неділя Новий рік Державне свято
Перший день року.
Січень 7 субота Різдво Христове Державне свято
Християнське свято, яке відзначається на честь народження Ісуса Христа. Святкується 25-го грудня католицькою та деякими православними церквами, і 7-го січня орієнтальною православною церквою та більшістю православних церков.
Січень 22 неділя День Соборності України Урочиста подія
День проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки (1919 р.).
Лютий 14 вівторок День святого Валентина Урочиста подія
День святого Валентина є важливим культурним та релігійним святом, що возвеличує романтичні почуття.
Березень 8 середа Міжнародний жіночий день Державне свято
Це свято, що вшановує усіх жінок, а також жіночу солідарність у боротьбі за емансипацію.
Квітень 1 субота День сміху Урочиста подія
Цей день, що відзначається 1 квітня, святкують, розігруючи один одного та придумуючи різні неправдиві історії.
Квітень 16 неділя Православний Великдень Державне свято
На Великдень святкують Воскресіння Ісуса Христа з мертвих. Дата Великодня визначається православним церковним календарем.
Квітень 17 понеділок Православний Великдень (вихідні дні) Державне свято
Понеділок після Великодня є державним святом, тому люди мають вихідний на роботі та в школі.
Травень 1 понеділок День праці Державне свято
Міжнародний день праці. Це свято, яке щороку відзначають 1-го травня на честь робітників та робочого класу. Стародавній європейський фестиваль весни.
Травень 8 понеділок Дні пам'яті та примирення Урочиста подія
День пам'яті жертв Другої світової війни та примирення країн-учасників цієї війни.
Травень 9 вівторок День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Державне свято
Свято на честь поразки нацистської Німеччини 1945 року.
Травень 14 неділя День матері Урочиста подія
Свято, яке возвеличує усіх матерів, материнство, материнські зв'язки та вплив матерів у суспільстві. Відзначається у другу неділю травня у багатьох країнах світу.
Червень 4 неділя Православний День Святою Трійці Державне свято
Християнське свято, яке святкують через 10 днів після Вознесіння на честь сходження Святого Духа на апостолів та інших послідовників Ісуса Христа. Святкується у 50-й день після православного Великодня.
Червень 5 понеділок Православний День Святої Трійці (вихідні дні) Державне свято
Понеділок після Дня Святої Трійці є державним святом, тому люди можуть не йти в школу чи на роботу.
Червень 18 неділя День батька Урочиста подія
Святкування на честь батьків та батьківства, батьківських зв'язків та впливу батьків у суспільстві. Третя неділя червня у багатьох країнах.
Червень 28 середа День Конституції України Державне свято
День, який знаменує річницю з дня прийняття Верховною Радою (українським парламентом) Конституції України 1996 року.
Липень 6 четвер Свято Купала Урочиста подія
Традиційне свято східних слов'ян, присвячене літньому сонцестоянню та розквіту природи.
Серпень 24 четвер День Незалежності Державне свято
День прийняття Акту проголошення незалежності України 1991 року.
Вересень 1 п'ятниця День знань Урочиста подія
Часто називається просто святом 1 вересня. День, коли у більшості країн Східної Європи починається навчальний рік.
Жовтень 1 неділя День вчителя Урочиста подія
Особливий день висловлення вдячності учителям. Припадає на першу неділю жовтня в Україні.
Жовтень 14 субота День захисника України Державне свято
День відзначає та вшановує усіх, хто воював та воює зараз за суверенітет України.
Жовтень 16 понеділок День захисника України (вихідні дні) Державне свято
Якщо День захисника України припадає на суботу чи неділю, то наступний понеділок буде вихідним днем.
Листопад 21 вівторок День Гідності та Свободи Урочиста подія
День на честь Помаранчевої революції (2004 р.) та Революції Гідності (2013 р.), що відзначається в Україні 21-го листопада.
Грудень 19 вівторок День святого Миколая Урочиста подія
День на честь святого Миколая. Святкується 19-го грудня.
Грудень 25 понеділок Різдво Державне свято
Християнське свято на честь народження Ісуса Христа. Святкується 25-го грудня католицькою та деякими православними церквами, і 7-го січня орієнтальною православною церквою та більшістю православних церков.
Грудень 31 неділя Переддень Нового року Урочиста подія
Останній день григоріанського календаря.